Šta podrazumeva uvođenje automatizacije?

13.07.2020.

Iako se na samom početku čini da je uvođenje kućne automatike u vaše domaćinstvo jedan vrlo komplikovan, zahtevan i skup proces, on je, ukoliko malo dublje zagrebemo površinu, pre svega veoma pristupačan i dostupan sistem koji se veoma lako integriše kako u objekte koji su u izgradnji tako i u već postojeće objekte.

Na kraju krajeva, osnovne pogodnosti koje vam pruža kućna automatika jesu praktičnost, kontrola, efikasnost i sigurnost.

Sistem Pametna Kuća ™ se danas sve češće implementira u stambene i poslovne objekte baš zbog same prednosti koja se oslikava najviše u uštedi eneregije a ne zbog komfora i luksuza, što je česta predrasuda.

Da bi ste mogli sa lakoćom da upravljate kućnom automatikom, nije vam neophodno nikakvo tehničko predznanje budući da je kućna automatika softverski konfigurisana tako da čak i stariji članovi vašeg domaćinstva, koji nisu u koraku sa modernim tehnologijama, mogu lako i bez stresa da koriste sve njene prednosti.

Iako je sistem Pametna Kuća ™ primenljiv na domaćinstva koje imaju jednog ili više članova, najveći potencijal koji pruža kućna automatika je u tome što se vrlo lako prilagođava i menja po trenutnim aktivnostima svakog ukućana posebno. Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni prednost u pristupu i kontroli nad svim uređajima u situacijama kada niste kod kuće.

Kada zapravo govorimo o veoma jednostavnom načinu da kontrolišemo sistem kućne automatike, sve što je potrebno za početak jeste da nađete savršeno mesto za kontrolni panel i da instalirate ios ili android aplikaciju na smart telefone ukućana.

Koliko je jednostavno korišćenje sistema Pametna kuća ™ govori i sama činjenica da možete da kontrolišite više uređaja u isto vreme samo jednim pritiskom na taster. Kućna automatika će vam omogućiti da "na klik" kontrolišete grejanje, tj. rashlađivanje životnog prostora, da prilagođavate rasvetu svojim potrebama (uključivanje, isključivanje rasvete i prilagođavanje jačine svetlosti tj. dimovanje rasvete), puštanje vaše omiljene muzike, podizanje ili spuštanje roletni i tendi...

Osim toga, sve ove stavke mogu biti deo jednog od mnogih scenaria kojeg ćete lako samostalno kreirati za vaš dolazak u stan posle radnog dana ili odlazak na spavanje. Osim toga, aplikacija omogućava da upravljate televizorima u vašoj kući, da imate uvid u nadzorne i sigurnosne kamere u vašem domu i oko vašeg doma te da aktivirate ili deaktivirate sigurnosni alarm ukoliko za to bude bilo potrebe. Takođe, sistem je posebno konfigurisan tako da dobijete obaveštenje o potencijalnim nezgodama koje se mogu dogoditi u vašem domu za vreme vašeg dužeg ili kraćeg odsustva kao što su poplave, požari, ili bilo kakva ostećenja doma. Neke sitne stvari koje vam omogućava aplikacija, a našle su svoje mesto na istoj zbog svoje praktičnosti jeste uvid nad javnim svetskim kamerama i uvid u vremensku prognozu.

Nabrojane stavke bi već sada trebale da vam daju neku vrstu osećaja "smanjenja" obima operativnih stvari u jednom danu, ali ne treba zaboraviti da je aplikacija Magiesta razvijena i da bude prikladna za mnoge druge stvari. Na primer, da pruža uvid u vaš email, da prati ažuriranje sadržaja vašeg omiljenog e-časopisa, te čak da pruži mogućnost vođenja evidencije o tome koliko ste električne energije uštedeli automatizacijom.

Kućna automatika, kao osnovni cilj svog sistema, nudi pojednostavljanje operativnih sitnih zadataka koje nam oduzimaju dragoceno vreme u toku dana ali ponajviše kako bi se električna energija i grejanje prostora koristilo ekonomičnije i time uticalo na vaš kućni budžet.

Ukoliko vam se do sada činilo da vi treba da radite više nakon uvođenja kućne automatike, nadamo se da smo uspeli da vam objasnimo kako je cela naša polazna ideja - rasterećenje ukućana od nekih operativnih zadataka i kreiranje više slobodnog vremena za trenutke koje ćete provesti sa vašom porodicom.