Automatizovan sistem za ventilaciju i sistem za klimatizaciju

11.09.2020.

Od svih podsistema koji su dostupni u sklopu projekta automatizacije vašeg doma tj. pametne kuće, najviše se govori o klimatizaciji i ventilaciji. Iako je se često govori o tome da baš ova dva podsistema, ukoliko se automatizuju, obezbeđuju najveći procenat ušteđene električne energije na mesečnom nivou, ne mora uvek da bude tako. U zavisnosti od projekta i načina na koji će korisnici da prilagode sistem automatizacije svojim potrebama, glavne uloge u uštedi mogu pripasti različitim sistemima.

No, istina je da sistem za klimatizaciju i sistem za ventilaciju privlači najviše pažnje u prolećnim i letnjim mesecima kada su u pitanju potencijalni korisnici, i postoji vrlo jasan razlog zašto se to dešava. Naime, u letnjim mesecima smo svi već željni odmora i vrlo nam znači da se bar jedna naša dnevna obaveza - "obavlja sama".

Koji postojeći sistem za klimatizaciju može biti automatizovan?

Skoro da je nebitno koji sistem za klimatizaciju imate u domu pre same automatizacije. Na osnovu dosadašnjeg dugogodišnjeg Iskustva, sve postojeće sisteme klimatizacije uspešno možemo povezati u jedan sistem.

Čak i kada se integriše različita oprema i različiti zahtevi klijenata - proces automatizacije u jednu celinu je i dalje veoma izvesan. Do sada smo uspešno upravljali "split" klima sistemima, fancoil sistemima, centalizovanim klima sistemima i klima sistemima sa klimatizacionim komorama.

Ono što će se razlikovati nakon automatizacije vašeg doma i automatizacije sistema za klimatizaciju uopšte, jeste – način upravljanja. Korisnički interfejs koji podržava Pametna kuća podrazumeva upravljanje glasom, aplikacijom, korisničkim panelom i senzorima.

klimatizacija, fan coil. automatizacija

Sistem pametne kuće je kreiran tako da uspostavi automatizaciju same klimatizacije shodno željama korisnika ali, u isto vreme, vodeći računa o optimalnoj temperaturi (shodno spoljnoj temperaturi) i uslovima korišćenja objekta.

Već smo govorili o tome, ali jedna od najvećih prednosti pametne kuće će zasigurno biti opcija kreiranja idealne temperature za svaku zonu u objektu, kao i "upisivanje u sistem" nekog određenog vremena i temperature koji će diktorati kada će sistem za klimatizaciju da se upali/ugasi.

Kako funkcioniše automatizacija kada je u pitanju sistem za ventilaciju?

Automatizacija koja podrazumeva pametni sistem za ventilaciju je najčešći povod za razgovore sa klijentima koji žele da rade velike projekte automatizacije. Tu se podrazumevaju projekti za ugostiteljske objekte, zdravstvene ili vaspitne ustanove pa nekada čak i projekti ventilacionig sistema za radne hale koje su u sklopu neke fabrike.

Budući da ovde pričamo o ventilaciji prostora koji je mnogo veći od stambenog prostora, vrlo je jasno da je ovde uvek fokus na tome kako pružiti idealne temperaturne uslove i visok kvalitet vazduha koji će da cirkuliše, a opet voditi računa o maksimalnoj uštedi električne energije. U ovakvim situacijama se najčešće koristi opcija programiranja automatskog režima rada u vremenskom periodu jeftinije tarife struje - tada se procesi ventilacije stavljaju na neki maksimum radne snage, dok su u periodima skupljih tarifa u nekom radnom optimimu.