Sigurnost na prvom mestu!

03.08.2020.

Pametna kuća, svojim celokupnim sistemom, može da pokrije čak i najmanje funkcije svog osnovnog zadatka: uštede električne energije i automatizacije nekih osnovnih zadataka koji su do sada bili na teretu ukućana.

Kada govorimo o alarmnim sistemima i uopšte nekom željenom nivou sigurnosti koji automatizovano domaćinstvo može da vam pruži, bitno je na početku odvojiti opcije koje nam obezbeđuju sigurnost na dve grane: standardne funkcije i složene funkcije.

Koje su standardne funkcije za alarmni sistem automatizovanog domaćinstva?

Kada kažemo "standardne funkcije" mislimo na one funkcije koje budu sistemski integrisane u većinu domaćinstava.

Tu se najčešće nađu sledeće opcije: telefonske dojave alarmnih stanja, aktiviranje alarmne sirene, zoniranje prostora pomoću senzora kao i video nadzor koji vam daje detaljan izveštaj o stanju u kući.

Telefonske dojave alarmnih stanja se podešavaju tako što je sam sistem Pametna kuća™ kreiran tako da omogućava automatski poziv ili slanje sms-a na unapred odabrane brojeve, nebitno da li ste u romingu ili ne. Ova standardna funkcija ima zadatak da vas obavesti o tome da li je vaš dom meta provalnika, ili se ipak desila poplava ili požar.

Aktiviranje alarmne sirene može biti zgodno i u slučajevima kada se neko od ukućana nalazi u kući. Na ovaj način ćete biti upozoreni ukoliko je nepozvan gost ušao na neka od ulaznih vrata koja su povezana na alarmni sistem. Osim toga, statistika kaže da alarmne sirene često poplaše provalnike budući da sem vas, alarmne sirene čuju i komšije koje u ovakvim situacijama najčeće požure da pomognu.

Zoniranje prostora pomoću senzora omogućava da alarmom obezbedite sve ili samo neke određene zone vašeg doma. Na ovaj način, alarmni sistem vam može obezbediti sigurnost, na primer, samo glavnih ulaznih vrata. Realno je da možete obezbediti sigurnost u svim prosotrijama koje imaju vrata i prozore kako biste bili potpuno spokojni. Na kraju krajeva, jedna od glavnih motiva koji su nas vodili kada smo kreirali alarmne sisteme jeste sigurnost i bezbednost naše dece. To je najčešće i razlog zašto se mnogi naši klijenti odlučuju za alarmni sistem.

sigurnost, bezbednost, bezbednost porodice, bezbednost pametne kuće

Video nadzor u slučaju aktiviranja alarma je samo jedna od funkcija koju pruža podsistem pregleda kamera. Osim što ćete uvek imati uvid u pregled stanja preko aplikacije Magiesta, u slučaju aktiviranja alarma video nadzor je moguće podesiti tako da pravi video i audio snimak one akcije koja je aktivirala alarmni sistem.

Alarmni sistem automatizovanog domaćinstva i njegove složene funkcije

Aktivaranje ili dekativiranje alarmnog sistema će obezbediti uključivanje/isključivanje rasvete , spuštanje /dizanje roletni, zatvaranje/otvaranje svih zavesa, pa čak i aktiviranje upozorenja putem audio sistema koji nam u svakodnevnim uslovima služi za puštanje muzike. Dakle, ako u kuću ipak stigne neki uporan a nepoželjan gost, može se desiti da će ga baš neki od predhodno programiranih scenarija uplašiti.

Osim toga, vi ćete istog trenutka biti obavešteni o provali, gde god da se nalazite - putem aplikacije Magiesta.

Scenario „Odlazak na odmor“ je, recimo, najjednostavniji preventivni sistem sa prostom funkcijom simulacije prisustva stanara u kući. Ovaj scenario može da se kreira tako da prati neke navike ukućana - da ujutro diže roletne, da pali muziku oko podneva, da zaliva travu predveče, da uključuje rasvetu kada zađe sunce... pa čak i da spušta roletne kada je neko prosečno vreme kada porodica inače odlazi na počinak.

alarmni sistem, zaključavanje pametne kućer, alarmne sirene

Panic funkcija podrazumeva da ćemo prostim klikom Panic dugmeta (koje može biti postavljeno fizički na mesta koja smatrate da su najbolja za to ili se može aktivirati korišćenjem aplikacije ili multifunkcionog panela za upravljanje, aktivirati Piezo alarmne sirene te automatski pozvati sistemski unešene brojeve telefona i obavestiti nekoga o alarmatnom stanju oko kuće ili u njoj.

Danas, statistike govore da provalnici u širokom luku zaobilaze pametne kuće. Osim toga što je nemoguće nadmudriti alarmni sistem i uopšte softver pametne kuće, postoji velika mogućnost da će neki od kreiranih scenarija uvek biti za jedan korak ispred plana provalnika. Kada god mislimo o tome šta je najjači sigurnosni adut, uvek se složimo da je prosto činjenica da je sistem pametne kuće zaista na sve spreman.