Kuća poslovnog čoveka

Sve brži tempo života, naročiti poslovnih ljudi preduzetnika i vlasnika malih, srednjih i velikih preduzeća, nametnuo je niz negativnih promena u načinu i stilu života, koje su prouzrokovane sve većom okupiranošću radnim obavezama, dužim i nepredvidivim radnim vremenom i sve kraćim i dragocenijim slobodnim vremenom u svom domu sa najbližima.

Koncept automatizacije domaćinstva pokušava da odgovori na izazove novog vremena, tako što će tehnologiju kućne automatike staviti u službu povećanja kvaliteta stanovanja i učiniti da ti dragoceni slobodni momenti posluže za relaksaciju u odgovarajućem ambijentu i toplini doma. Ovaj primer slikovito prikazuje kako se može postići ušteda i do 50% prilikom automatizacije celog objekta.

Sistem Pametna kuća™ je u ovom objektu integrisao podsisteme za upravljanje unutrašnjom on/off i dimabilnom rasvetom, grejanjem i hlađenjem, zavesama, roletnama, utičnicama, bazenom, zalivnim sistemom i alarmnim sistemom. Takođe, radi bolje bezbednosti stavljeni su magnetni kontakti na prozorima i senzori za lom stakla. Na svakoj etaži nalazi se po jedan multifunkcionalni centralni panel osetljiv na dodir sa kog se kontroliše određene etaža a preko aplikacije ima mogućnost da pristupi celoj kući. Aplikacija Magiesta, koja je kreirana od tima naših programera, prilagođava se potrebama i željama svakog korisnika sistema pametne kuće. Osim potpune personalizacije, korisnici imaju i dodatne opcije kao što su samostalno kreiranje simulacije prisustva ili pravljenja trajektorije grejanja i hlađenja za svaku prostornu celinu po svakom satu (0-24h). 

Primera radi, korisnici mogu da optimizuju temperaturu u svakoj prostoriji, automatskom kontrolom podnog, zidnog i radijatorskog grejanja i hlađenja. Mogući scenario kretanja temperature je sledeći: od 0-6h ujutro temperatura u dnevnom boravku, teretani, kuhinji i radnoj sobi je 18 stepeni, dok je temperatura u spavaćoj i dečijim sobama 21 stepen. Od 6-9h temperatura raste za dva stepena po satu da bi posle 9h kada ukućani odlaze od kuće ona ponovo opala na jutarnji nivo na kome bi se zadržala do povratka ukućana u poslepodnevnim časovima. U večernjim časovima temperatura se krećee u opsegu od 22-27 stepeni u zavisnosti od spoljašnje temperature i godišnjeg doba.

Scenario “Simulacija prisustva” se najčešće koristi kada vlasnik ode na odmor odnosno kada je kuća prazna na duži vremenski period. Ovaj makro omogućava da se neizmenično uključuje/sključuje određena rasveta određenim danima, da se spuštaju/podižu roletne ili da se uključi/isključi televizor kako bi ste stvorio osećaj da je neko u kući.

Pri odlasku od kuće u programskom scenariju „Odlazak od kuće“, jednim pritiskom tastera isključuje se kompletna rasveta i svi uređaji koji su integrisani u sistem Pametna kuća™ izuzev frižidera, a ukoliko kuća ostaje prazna, zatvora se i glavni dovod vode, čime se aktivira i sigurnosna funkcija sistema. Vlasnik kuće će pri polasku kući sa posla, aerodroma ili automobila, putem aplikacije inicirati programski scenario „Dolazak kući“, koji ambijent u kući prilagođava tako da se aktivira spoljašnja rasveta u ulaznom dvorištu, svetlo ispred garaže, svetlo u garaži, hodniku, dnevnom boravku i kupatilu, voda u bojleru se zagreva, TV i audio sistem se uključuju, roletne se dižu, a temperatura u dnevnom boravku dostiže preferiranih 22 stepena.

Pri aktiviranju scenarija „Gledanje kućnog bioskopa“, uključuje se kućni bioskop i podešava na željeni kanal, glavna rasveta se isključuje, roletne spuštaju a ambijentalno svetlo ostaje uključeno još dva minuta dok ukućani ne zauzmu mesta ispred televizora/projektora. Pri odlasku na spavanje, preko multifunkcionalnog panela koji se nalazi u spavaćoj sobi iznad kreveta aktivira se scenario „Laku noć“ koji predviđa isključivanje kompletne rasvete u kući, spušta se temperatura u kući, aktiviraju se spoljašnji alarmni senzori, roletne na donje dve etaže se spuštaju, TV i audio uređaj u spavaćoj sobi ukoliko su ostali uključeni automatski se isključuju u 01h posle ponoći, a bojler se automatski uključuje u ponoć kada počinje niža potrošačka tarifa za struju. Ujutro se aktivira scenario „Dobro jutro“ koji uključuje odabranu muziku, podiže sve roletne na donjim etažama i uključuje svetlo u kupatilu. Uveče se porodica okuplja na večeri, za trpezarijskim stolom kada neko od ukućana aktivira scenario „Večera“ koji prilagođava rasvetu u trpezariji i kuhinji, isključuje TV i audio uređaje i diže roletne u slučaju da su spuštene.     

Osim ovih „standardnih“ scenaria, stanarima je na raspolaganju još čitav niz specifičnih scenaria koji oni mogu preprogramirati u skladu sa svojim životnim stilom, navikama, željama i potrebama.

Za automatsko zalivanje zelenila predviđena su dva termina (jutarnji i večernji) koje vlasnik definiše u realnom vremenu, naravno uz mogućnost isključenja automatike ukoliko se u definisanim terminima koriste zelene površine.

Takođe, vlasnik može da upravlja i preko interneta koristeći programsku aplikaciju Magiesta, tako da pri logovanju može da proveri trenutni status svih uređaja i opreme u kući a da po potrebi uključuje ili isključuje uređaje.

Ovako projektovan sistem Pametna kuća™ na ovom objektu postiže svoj puni smisao, koji se uz povećanje kvaliteta stanovanja kroz viši nivo komfora, sigurnosti i bezbednosti, zaokružuje ostvarivanjem značajnih energetskih ušteda optimizacijom svih parametara ovakve rezidencijalne kuće. Vlasnik najveće uštede postiže na hlađenju oko 50% i na grejanju objekta oko 30%, što znači da će ovako dimenzionisan sistem otplatiti za nekoliko godina korišćenja.

 

 Predhodni | Sledeći