Pomoć u kući

Ljudima sa invaliditetom je neophodno da svoje domove učine dostupnim u cilju poboljšanja samopouzdanja i ostvarenja mogućnosti da žive život onako kako žele i kako su zaslužili. Zahvaljujući novim tehnologijama sistem Pametna kuća™ svoju primenu i socijalnu funkciju nalazi i u olakšavanju života u stambenom prostoru kako bi pružio neophodnu pomoć starim, bolesnim, slabopokretnim i osobama sa posebnim potrebama.

Više se ne trebamo oslanjati na uređaje specifične za osobe sa invaliditetom da bismo izvršavali jednostavne zadatke. Danas uz pomoć nove tehnologije i pametnih telefona imamo alate koji mogu da “ožive” našu okolinu. Na ovaj način ovim licima je omogućeno da domaćinstvom upravljaju putem telefona, panela koji su prilagođeni njima ili čak putem glasa iz kreveta ili stolice.

Na primer, možete da kontrolišete uređaje pomoću virtualnog asistenta kao što je Alexa, tako što ćete pokrenuti scenario dolaska kući putem glasa i samim tim sistem automatski uključuje rasvetu, podiže roletne i pušta radio.

Multifunkcionalni paneli koji u sebi imaju ugrađen termostat održavaju vašu kuću na tačno željenoj temperaturi. Ukoliko želite da promenite temperaturu, možete to uraditi pomoću pametnog telefona, čak i kada ste van kuće. Uređaj vam omogućava da spustite toplotu i uštedite energiju pre nego što krenete iz kuće i uključite je dok stignete do kuće.

Nedostatak vidljivosti u vašem domu može se pokazati rizičnim. Pomoću pametne rasvete možete ne samo da rešite ovu brigu, već i da poboljšate pristupačnost svog doma. Samo jednim pritiskom na pametni telefon možete isključiti ili uključiti željenu rasvetu a ukoliko želite da kuća radi sama sve umesto vas tada je potrebno da stavite senzore pokreta na plafon kako bi on detektovao osobu i uključio određenu rasvetu.

Video nadzorom je omogućeno vizuelno praćenje aktivnosti i fizičkog stanja ukućana.

 

 Predhodni | Sledeći