Stan hedoniste

Veoma često vlasnici životnog prostora su ljudi koji malo vremena provode u njemu, uglavnom zbog velike poslovne dinamike i zahtevnih poslovnih karijera. Vreme koje provode u svom domu žele da provedu što kvalitetnije i što sadržajnije. Klijent koji je kupio stan od 300 m2 na naselju Dedinje u Beogradu izrazio je želju da mu se uradi projekat i integracija sistema automatizacije koji će mu omogućiti da sa jedne strane, dok je u stanu, na jednostavan način, jednim pritiskom podesi atmosferu shodno trenutnom raspoloženju i aktivnostima, a da sa druge strane kada je odsutan ima uvid u stanje svog stana odnosno statusa uređaja koji su predhodno integrisani u sistem. Da bi smo odgovorili na ovaj zahtev i da bismo poboljšali efikasnost i funkcionalnost celog stambenog objekta, što predstavlja jedan od najvećeg značaja za vlasnika objekta, implementirali smo sistem Pametna kuća™. Zahvaljujući širokoj kontroli HDL-a, novi dom klijenta funkcioniše jednako efikasno kao što je preduzetnik oduvek želeo. 

Sistem Pametna kuća™ kontroliše on/ff i dimabilnu rasvetu, hlađenje, grejanje, roletne, zavese i projektor putem aplikacije Magieste i multifunkcionalnih panela. Upravljanje osvetljenjem hodnika deli se na dnevnu i noćnu rasvetu pomoću senzora pokreta. Ako se u dnevnom režimu otkrije kretanje i nivo osvetljenja je ispod postavljene vrednosti, uključiće se dnevno svetlo. Sa druge strane, ako se u dnevnom režimu otkrije kretanje i nivo osvetljenja je iznad postavljene vrednosti, dnevno svetlo se neće uključiti. Uveče, senzorski režim automatski prelazi u noćni režim gde se noćno spoljno osvetljenje uključuje kao i unutrašnje osvetljenje po hodnicima. Osnovna funkcionalnost detektora pokreta u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi je uključivanje početnog osvetljenja ako detektuje kretanje. Kada koristimo panel, aktiviraju se odgovarajući scenarii i osnovna funkcionalnost senzora je blokirana dok senzor ne otkrije praznu sobu. Ovi senzori se takođe koriste za merenje temperature u prostorijama i za kontrolu klima uređaja.

Kako bi troškove sveo na minimum i u potpunosti prilagodio temperaturu svom načinu života i aktivnostima, napravio je vremenski program ili scenario koja kroz postavljanje trajektorije željene temperature, za svaku prostoriju posebno, mogu da spoje svakodnevne navike ukućana sa potrebom potrošnje energije za zagrevanja stambene jedinice.

S obzirom da je jedan od zahteva vlasnika bio da se automatski stvori privatnost kada padne mrak a da ga bude sunčevi zraci tokom jutarnjih časova, sve roletne su integrisane u sistem Pametna kuća™. Vremenski program i pokretanje scenaria mogu omogućiti upravljanje roletnama tako da se roletne dižu tokom radne nedelje u 7h ujutru dok su programirane da se tokom vikenda dižu u 9h. Takođe, pomoću vremeskog programa koji vlasnik može sam da isprogramira, spuštanje roletni u sumrak mu obezbeđuju željenu privatnost.

Kako bi kontrolisanje svih uređaja u stambenom objektu bilo moguće i kada je vlasnik van njega, na poslu ili godišnjem odmoru, ovaj paket obuhvata  aplikaciju Magiesta™ koja je dostupna za IOS i Andorid sisteme.

 

 Predhodni | Sledeći